Om tidigare arrangemang

Firma Unos höstkickoff, den 9-10 september på Biskops Arnö

Firma Unos höstkickoff inleddes med att alla deltagare hälsades välkomna av Biskops Arnös konferenschef, Heidi Blom.

Biskop Arnös Svanenmärkta konferensanläggning

Biskops Arnös Svanenmärkta konferensanläggning

Därefter intogs en gemensam lunch serverad av konferensanläggningens KRAV-märkta kök, med ekologiska och närproducerade råvaror.  Pia, Eva och Åsa berättade om Firma Unos bakgrund och under eftermiddagen presenterade varje deltagare sin egna verksamhet  inför övriga verkställande direktörer.

Håkan Tegnestål, ansvarig för låtskrivarutbildningen på Folkhögskolan på Biskops Arnö och mycket historiekunnig, var vår guide under eftermiddagen och berättade då bland annat att en ärkebiskop vid namn Magnus Bosson, hade undertecknat ett indulgensbrev på Arnö år 1288. En kopia av brevet skickades runt för påseende i den mäktiga, gotiska salen som finns på ön.

Ljusstake i fönstret, i den gotiska salen på Biskops Arnö

Ljusstake i fönstret, i den gotiska salen på Biskops Arnö

När vi fått veta lite mer om var vi befann oss och historien bakom platsen, var det dags för Marie Drotte, Bonne Box, att berätta mer om de champagnesorter som hon importerar från Frankrike. Hon presenterade tre produkterna i sortimentet, lite närmare. Champagnen finns som beställningsvaror på Systembolaget.

Middagen intogs senare i den inglasade matsalen med utsikt över ängar, ekar och äppelträd. Efterrätten var en utsökt chokladdessert som nog var den godaste som undertecknad någonsin har ätit. Efter middagen väntade en uppvärmd, vedeldad bastu för de som var sugna på bastu och bad, vilket var flertalet. Det blev flera dopp i Mälaren under en mörk, stjärnklar himmel och prat, diskussioner och många skratt, inpå småtimmarna i huvudbyggnaden efteråt.

På lördagmorgonen serverades en KRAV-märkt frukost, varpå Ingmari Janzon, Resonans,  tog vid och höll i några inspirerande övningar där vi bland annat fick lära oss om hur vi kan använda våra röster, vårt kroppsspråk och hur vi kan ta plats i ett rum.

Sångpedagog Ing-Mari Janzon, Resonans, höll i en övning på Firma Unos höstkickoff på Biskops Arnö

Sångpedagog, Ing-Mari Janzon, Resonans, höll i en övning på Firma Unos höstkickoff på Biskops Arnö

Innan vi skildes åt, serverades vi hembakat till fikat och var och en fick med sig en presentpåse med innehåll från flera av våra samarbetspartners. Presentpåsen innehöll bland annat en rykande färsk kaffebok, ”Kaffe – världens dryck” av Anne Nilsson

Kaffe - världens dryck, av Anne Nilsson

Kaffe – världens dryck, av Anne Nilsson

, en nagelvårdande fil + ett sensommarerbjudande från Marja Entrich, ledande inom biologisk hudvård. Dessutom fick alla deltagare det senaste numret av Sveriges största hälsotidning, Må Bra, ett ekologiskt vedugnsbakat fruktbröd från prisbelönta Printz Bageri

Maria Printz fick utmärkelsen Sörmlandsmedaljen

Maria Printz fick utmärkelsen Sörmlandsmedaljen den 28 september 2016. På bilden: landshövding Liselott Hagberg och Maria Printz. Foto: Monica Swärd, Regionförbundet Sörmland

, ett dagkonferenserbjudande från Biskops Arnös Svanenmärkta konferensanläggning och färska, närproducerade och ekologiska örter direktlevererat från Svegro tillsammans med flera inspirerande recept.

STORT TACK till alla våra samarbetspartners som förgyllde avslutningen på Firma Unos höstkickoff 2016!

Citat från några deltagare:

”Stort Tack för senast, har du ätit av de fantastiska örter vi fick med oss? Helt ljuvliga, har idag haft den underbara basilikan i lunchen!! Vilken toppenidé o kvalitet.”

Mariann Meyer, industriell repklättrare, Hilmeko

”Tack för senast! Jag tycker det var ett jättetrevligt arrangemang! Och en perfekt plats 🙂 Jag hade aldrig gjort såna övningar som Ing-Mari Janzon ledde, det var väldigt härligt att det kändes nytt och samtidigt var på ett ”allmänmänskligt” plan.”

Eva Strindlund, Art Director, Strindlund Design

”Tack för en jättebra helg! Bra grupp. Jättekul att träffa alla och få nya insikter om sig själv och lyssna på andras berättelser.
Så mysigt och välkomnande. Det gjorde ni fantastiskt bra!!
Ser fram emot en fortsättning!”

Marie Drotte, Champagneimportör, Bonnebox

”Tack för senast, väldigt trevligt och givande Firma Uno-träff igen.”

Anne Nilsson, Skribent, författare, PR-konsult

”Tack för ett supermysigt dygn med Firma Uno! Så otroligt trevligt och givande!”

Ing-Mari Janzon, sångpedagog, Resonans

============================================================

Firma Unos ”Lunch2Lunch”, den 12-13 september 2014 på Svedängs Gård

Citat från några deltagare:

 Tack alla ni andra för ett härligt, gott och inspirerande dygn. Det var otroligt roligt att få träffa er alla. Njut av livet!

Åsa Tönne, inspiratör och projektledare inom kommunikationsprojekt, Springling

Tack för ett livsbejakande dygn tillsammans!

Anne Nilsson, skribent, författare och PR-konsult

Tack för ett givande dygn.”

Pamela Eriksson, illustratör, originalare och vinimportör, Cardamon

”Tack för ett härligt dygn med er alla på Svedäng och Hornudden! Jag kände mig glad och inspirerad när jag åkte från Svedäng i går. Nu är jag nyfiken på alla spännande projekt som är på gång!”

Ulrika Johansson, ansvarar för arbetsmiljö- och hälsofrågor på Kommunhälsan i Eskilstuna

============================================================

Firma Unos premiärkickoff, den 7-8 september 2012 på Svedängs Gård

11 soloföretagare deltog från Stockholm, Enköping, Stallarholmen, Strängnäs och Kungsör med olika verksamhetsinriktningar i Firma Unos höstkickoff. Så gott som samtliga deltagare samåkte.

Kickoffen inleddes med frukost och Lotta Stenström på Svedängs Gård, berättade om verksamheten. Gården drevs till en början som ett traditionellt lantbruk. Idag erbjuder företaget rum och frukost och drivs av Lotta och hennes syskon, tillsammans med sina familjer.

Premiär för Firma Unos höstkickoff 2012

Premiär för Firma Unos höstkickoff 2012. Fr v. Maria Oscarsson, Pia Boson, Sirpa Luomala och den som serverar bubblet är Åsa Fontana.

Kersti Angenent och Anne Nilsson, Firma Unos höstkickoff 2012

Glada deltagare på Firma Unos premiärkickoff. Fr.v Kersti Angenent och Anne Nilsson. Foto: Åsa Fontana

Pia Boson, initiativtagare till kickoffen, hälsade alla deltagare välkommen.Hon berättade om bakgrunden till konceptet som drivs utifrån ett hållbart perspektiv.

En förutsättning för att kunna arbeta tillsammans för en hållbar utveckling är att vi har en gemensam syn på miljöproblemen och våra villkor samt tydliga visioner och mål. För att förstå de miljöproblem som vi står inför, sammanfattade Pia hur vi människor påverkar planeten. Det Naturliga Stegets fyra systemvillkor för det system som vi lever i och som vi inte får bryta för att få en utveckling som är hållbar – fungerar bra som en vägledande kompass för att kunna bidra till lösningen.

Idag står ca 20 % av världens befolkning för 80 % av konsumtionen av världens tillgångar. Dessa 20 %, som vi i västvärlden tillhör, behöver ta vårt ansvar och förändra den ohållbara livsstil vi har för en förändring.

När det gäller klimatfrågan är den allmänt erkända vetenskapliga säkerhetsgränsen för koldioxid i vår atmosfär, 350 parts per million (ppm). Det innebär att vi behöver reducera utsläppen av fossila bränslen med 90 % fram till 2050. Om vi inte kan komma under denna siffra så kommer de skador från den globala uppvärmningen som vi ser redan idag att bara växa sig större och starkare. I april 2012 var koldioxidhalten i atmosfären 396,2 ppm!

Hur ska denna beteendeförändring gå till? Vad kan vi göra? Andelen enmansföretag av samtliga företag i Sverige, är hela 74 % är eller 791 438 soloföretag. Kännetecknande för dessa företag är det snabba beslutsfattandet. Det är enklare att vända en liten skuta än ett oljefartyg.

Vad är möjligt att genomföra för ett mindre företag? Vad kan vi göra? Pia berättade om den handbok som hon har skrivit tillsammans med en branschkollega, Hållbar marknadskommunikation och som lyfter miljöfrågan i medie- och reklambranschen. Ett annat sätt kan att bidra med det man kan till verksamheter som arbetar för att öka andelen lokala matproducenter som Den Nära Matens Vänner etc.

Åsa, Pernilla och Maria, Svedängs Gård 7 sep 2012

Fr.v Åsa Fontana, Pernilla Silfverhjelm och Maria Oscarsson, Svedängs Gård. Foto: Pia Boson

Vi sitter alla i samma båt och behöver ro åt samma håll för att kunna gå i land med de stora beteendeförändringar som vi står inför. På höstkickoffen gick vi bokstavligt tillväga och rodde och paddlade över till Hornuddens trädgård för att få uppleva hållbart företagande i praktiken. Båtfärden gick smidigt och väl på land, hälsade Karin Sjöstedt oss välkomna.

Gädd-wallenbergare

Gädd-wallenbergare med nyfångad gädda från viken vid Hornudden. Foto: Eva Strindlund

En ”härproducerad”  måltid serverades av kocken Johan Sjöstedt, i den KRAV-certifierade restaurangen.

Johan berättade att gäddan som låg på tallriken i form av en panerad gädd-wallenbergare, hade fångats av fiskaren Bengt samma morgon.

Efterrätt med saskatoonbär

Utsökt efterrätt med saskatoonbär, Hornuddens KRAV-restaurang.            Foto: Eva Strindlund

Nästan lika färska var saskatoonbären som serverades till efterrätt.

Utsikt från restaurangen på Hornudden

Utsikt från restaurangen på Hornudden. Foto: Eva Strindlund

Hornuddens KRAV-certifierade café och gårdsbutik

Hornuddens KRAV-certifierade café och gårdsbutik. Foto: Eva Strindlund

Därefter trängdes vi i gårdsbutiken bland lådor fulla av nyskördade grönsaker tillsammans med KRAV:s regel-kommitté.

Nyskördade grönsaker i Hornuddens gårdsbutik

Nyskördade grönsaker, Hornuddens gårdsbutik. Foto: Eva Strindlund

Karin Sjöstedt, Hornuddens trädgård, 7 sep 2012

Karin Sjöstedt, Hornuddens trädgård, 7 sep 2012 Foto: Eva Strindlund

Tomatodling, Hornuddens trädgård

Tomatodling, Hornuddens trädgård Foto: Eva Strindlund

Karin visade oss tomatodlingarna och berättade om företagets historia. Verksamheten startade 1928 av Karins farföräldrar. Idag drivs företaget som ett familjeföretag. Företaget utbildar också inom hållbar utveckling och deltar i projektet Hållbar besöksnäring. Sommaren har varit hektisk med över 5 000 besökare.

Presentationsrunda, altanen på Svedängs Gård 7 sep 2012

Presentationsrunda, altanen på Svedängs Gård, Firma Unos höstkickoff 2012. Fr v. Sirpa Luomala, Pernilla Silfverhjelm, Helena Öberg och Maria Oscarsson. Foto: Pia Boson

Tillbaka på Svedäng fick deltagarna presentera sig.En av dem var akupunktör Eva Albäck som startat Vändpunkt.

Åsa Fontana provar akupunktör Eva Albäcks magiska nålar

Åsa Fontana provar akupunktör Eva Albäcks magiska nålar, Firma Unos höstkickoff på Svedängs Gård, 7 sep 2012 Foto: Pia Boson

Redovisningskonsulten Åsa som hade smärta i sin högra axel efter en fallskada fick prova Evas magiska nålar och blev så gott som smärtfri efter 30 minuter.

En Mälarbuffé serveras i glasverandan på Svedängs Gård, 7 sep 2012

En Mälarbuffé serveras i glasverandan på Svedängs Gård,  7 sep 2012 Foto: Åsa Fontana

Deltagande soloföretagare på Firma Unos höstkickoff 2012

Deltagande soloföretagare på Firma Unos höstkickoff 2012 avnjuter en Mälarbuffé komponerad av Hornuddens restaurang, Svedängs Gård

En Mälarbuffé avnjöts senare i glasverandan. Den komponerades av Hornudden och innehöll bland annat rökt lamm från Inger och Håkan från Enköpingsnäs prästgård.

Okänd deltagare på firma Unos premiärkickoff på Svedängs Gård, 7 sep 2012

Okänd deltagare på firma Unos premiärkickoff på Svedängs Gård, 7 sep 2012 Foto: Åsa Fontana

Innan bastubadet, lät Sirpa Luomala, som har agentur på Marja Entrich i Sverige, oss prova biologiska hudvårdsprodukter.

Detta ledde till att vi höll på att skrämma slag på Lottas man när han möttes av ett gäng kritvita ansikten i mörkret, på väg ner till flottbadandet.

Det var en fin och stjärnklar natt med en halvmåne som speglade sig i Mälarens vatten och väl i bastun provade vi lokalt producerad öl.

Qi Gong med privatpraktiserande sjukgymnast, Kersti Angenent

Qi Gong med privatpraktiserande sjukgymnast, Kersti Angenent. Firma Unos höstkickoff 2012, glasverandan på Svedängs Gård, 8 sep 2012 Foto: Pia Boson

Lördagen inleddes med Qi Gong av sjukgymnast Kersti Angenent. Efter att ha gestaltat såväl tranor som munkar som plockar ner månen, serverades frukost och därefter berättade Åsa Fontana, på 3hufvudgruppen, om skillnader mellan olika bolagsformer.

Bricka Änglar

Bricka Änglar, designad av Annsofi Ericsson Petrini

Annsofi Ericsson Petrini, illustratör på Ekografill, visade oss flera olika arbeten – alltifrån skivomslag till broschyrer.

Upplyftande övning med författare Helena Öberg, Svedängs Gård, 8 sep 2012

Upplyftande övning med författare Helena Öberg, Svedängs Gård, 8 sep 2012 Foto: Pia Boson

Författare Helena Öberg avrundande med en stärkande övning efter en enklare sopplunch. En goodybag delades också ut som bland annat innehöll en handbok om Kaffe som författaren Anne Nilsson, har skrivit.

Utsikt från bryggan vid Hornuddens trädgård

Utsikt från bryggan vid Hornuddens trädgård. Foto: Eva Strindlund

Pia tackade samtliga för att ha varit delaktiga och bidragit till att Firma Unos höstkickoff blev så lyckad.

Citat från några av deltagarna:

”TACK så jättemycket för UNO-helgen, vilket bra initiativ. Det blev ju verkligen lyckat,
fint ordnat med finväder, jättegod mat, bra boende åsså bastun förstås. Och trevliga människor inte att förglömma!”

Annsofi Petrini, illustratör och grafisk formgivare på Ekografill 

 ”Tusen tack för i fredags/lördags. Det var supertrevligt tycker jag”.

Eva Strindlund, grafisk formgivare och smyckesdesigner, Strindlund Design

 ”KUL var det. Det kändes bra med lite fysiska aktiviteter, rodd, paddling, promenad, bastu, bad och förstås Qi Gong”.

Åsa Fontana, auktoriserad redovisningskonsult, 3Hufvudgruppen

 ”STOR TACK Pia för att jag fick vara med på kick-offen. Det kändes som en riktig vitamininjektion!”

Anne Nilsson, författare, pr-konsult och skribent

 ”Tack vilket härligt dygn!”

Maria Oscarsson, marknads- och försäljningsansvarig, Grönsta 

”Tack för det fina arrangemanget!”

Pernilla Silfverhjelm, utbildare i muntlig kommunikation, Stage Consulting